အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲခ်က္ေကြ်းမယ္။
အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲဆိုတာ အုန္းသီးခြဲ၊ ညွစ္အုနး္ဟဲ့ နဲ႕ အေတာ္ လက္၀င္တဲ့
အမ်ိဳး။ ဒီမွာေတာ့ မဟုတ္ေပါင္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္အုန္းႏို႕ေတာ့ ဘယ္ဟုတ္မလဲ။
ဗူးေတြနဲ႕ေရာင္းတဲ့ အုန္းႏို႕လဲ အလုပ္ျဖစ္တာဘဲ။
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ ရွိတဲ့ လူေတြကေတာ့ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ သိပ္မစားသင့္ဘူး။ ဗူးေတြနဲ႕လာတဲ့ အုန္းႏို႕ကေတာ့ အဆီထုတ္ျပီးသားေျပာတာဘဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ေလ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲကေတာ့ စားေကာင္းတာ အမွန္ဘဲ။ မုန္႕ဟင္းခါးကေတာ့ ပိုလူၾကိဳက္မ်ားတာေပါ့။ သေဘာတူမတူေတာ့ မသိ။ ခ်က္ခ်က္တို႕ေတာ့ အကုန္ခ်က္ စားျပစ္တာဘဲ။ ငယ္တုန္း စားႏိုင္တုန္း စားရတာ။ ဒီအထဲမယ္ ဘဲေသြးျဖစ္ျဖစ္ ပဲေသြးျဖစ္ျဖစ္ ဒါကေတာ့ဒီႏိုင္ငံမွာ ေတာ္ရံု မရႏိုင္ဘူး ဆရာ႕။
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ ရွိတဲ့ လူေတြကေတာ့ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ သိပ္မစားသင့္ဘူး။ ဗူးေတြနဲ႕လာတဲ့ အုန္းႏို႕ကေတာ့ အဆီထုတ္ျပီးသားေျပာတာဘဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ေလ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲကေတာ့ စားေကာင္းတာ အမွန္ဘဲ။ မုန္႕ဟင္းခါးကေတာ့ ပိုလူၾကိဳက္မ်ားတာေပါ့။ သေဘာတူမတူေတာ့ မသိ။ ခ်က္ခ်က္တို႕ေတာ့ အကုန္ခ်က္ စားျပစ္တာဘဲ။ ငယ္တုန္း စားႏိုင္တုန္း စားရတာ။ ဒီအထဲမယ္ ဘဲေသြးျဖစ္ျဖစ္ ပဲေသြးျဖစ္ျဖစ္ ဒါကေတာ့ဒီႏိုင္ငံမွာ ေတာ္ရံု မရႏိုင္ဘူး ဆရာ႕။
ပါ၀င္တဲ့ အမ်ိဳးအစားေတြက လူဆယ္ေယာက္စာ အတြက္ဆိုရင္ -
၁။ အုန္းႏို႕ဗူး ၂ ဗူး
၂။ ၾကက္သြန္နီအေသး ၁၀ လံုး
၃။ ငါးဖယ္
၄။ ၾကက္ဥ ၅ လံုး
၅။ ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီး ၂ လံုး
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆ မႊာ
ရ။ ငံျပာရည္
၈။ ၾကက္သား ကီလို၀က္ ( အရိုးအသား)
၉။ နံနံပင္
၈။ သၾကား
၁၀။ မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္
၁၁။ ၾကက္ဥ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ
၁၂။ ပဲမႈန္႕စိမ္း ၁၀၀ ဂရမ္ (အမ်ားႀကီး မထည့္ပါနဲ႕။ ပဲမႈန္႕မ်ားရင္ ဟင္းရည္က တအားျပစ္ခြ်ဲခြ်ဲ ျဖစ္ပါတယ္။) တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ကုလားပဲကို ျပဳတ္ျပီး လုပ္ပါတယ္။ ပိုေကာင္းတာေပါ့။
ပထမဆံုး ၾကက္သားကို အရိုးအသားခြဲျပီး
အရိုးေတြကို အိုးထဲထည့္ ေရေအး နဲ႕ စျပဳတ္ထားပါ။ အဲ့ဒီအထဲကို ဆႏြင္း
အနည္းငယ္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္ နဲ႕ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္
အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တ၀က္ ေလာက္ ထည့္ျပီး ျပဳတ္ထားလိုက္ပါမယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္
ဆူလာရင္ အခြံသင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီအေသး ကို ထည့္လိုက္ပါ။ ေနာက္ ၾကက္ဥ
၅လံုးကိုလဲ ျပဳတ္ျပီးရင္ အခြံခြာျပီး စိတ္ၾကိဳက္ အရြယ္အစား
ေလးေတြလွီးထားပါ။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ လွီးျပီးရင္ေတာ့
မီးဖိုေပၚမွာ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕နဲ႕
ဆီသတ္ဖို႕ျပင္ရပါမယ္။ အုန္းႏို႕ ၂ဗူးကို ေဖာက္ျပီးရင္ေတာ့
အိုးအသန္႕တလံုးထဲမွာ ထည့္ မီးဖိုေပၚမွာ တပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ အခုနက
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ဆူေနတဲ့အထဲကို အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပဲမႈန္႕စိမ္း ထည့္ေပးပါ။
ေမႊေပးေနပါ။ အစိမ္းနံေပ်ာက္လာျပီး ပဲနံေလး ေမႊးလာရင္ ဆီသတ္ထားတဲ့ ၾကက္ကို
ထည့္ေပးပါ။ ေနာက္ တပြက္ ထပ္ဆူလာရင္ေတာ့ အခုနက တပြက္ဆူ အုန္းႏို႕ေလးကို
ထည့္ေပးပါ။ မေ၀က်ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ေနာက္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး သၾကားအခ်ိဳကို
လိုသေလာက္ ထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္လွီးထားတာေလးကို ေနာက္ဆံုးထည့္ျပီး
ဟင္းရည္ပြက္ေအာင္ ထားေပးပါ။ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲက တအားပြက္လာျပီဆိုရင္ေတာ့
မီးအရွိန္နဲနဲေလးနဲ႕ ဟင္းရည္ကို ပြက္ေနပါေစ။ ဒါေပမဲ့ ခနခန ေမႊမပစ္ပါနဲ႕။
အုန္းႏို႕ေတြ အေပၚကို တက္လာေနလို႕ပါဘဲ။
ငါးဖယ္လဲ
ရႏိုင္မယ္ ေၾကာ္ထားႏိုင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေကာင္းတာေပါ့ေလ။
တခ်ိဳ႕ကေတာ့မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္ေလးထည့္စားတယ္။ ဒါဆို ခ်က္ခ်က္တို႕က
ဆန္ျပားေျခာက္ ကို ေၾကာ္လိုက္တာဘဲ။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာေလးကေတာ့
အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲမွာ မပါမျဖစ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီဖတ္ကို မုန္းၾကတယ္။
No comments:
Post a Comment