ဆန္ေခါက္ဆြဲကို တခ်ိဳ႕နယ္ေတြက
ရွမ္းေခါက္ဆြဲလို႕ေခၚတယ္။ အဖြယ္ နဲ႕ အစီး ဆိုျပီး ၂ မ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက
ဆန္ဖြယ္ဖတ္ကေတာ့ ေနရာတိုင္းမွာ ၀ယ္လို႕ရႏိုင္ေပမဲ့၊ ဆန္စီးဖတ္ကေတာ့
ျပည္ပမွာ ၀ယ္လို႕မလြယ္တာ အမွန္ဘဲ။ ေနာက္ ဆန္စီးဖတ္ကလဲ ေဒသအလိုက္ ေကာင္းတဲ့
ဆန္စီး ဖတ္ဆိုတာ နာမည္ေက်ာ္ေသးတာ။ ဥပမာ ကခ်င္ျပည္နယ္ နမ့္မား
ေခါက္ဆြဲဖတ္ကေတာ့ အေတာ္ေကာင္းတယ္။
အဖတ္ေကာင္းေတာ့ စားရတာလဲ အရသာရွိသေပါ့။ တနယ္နဲ႕ တနယ္ ေခါက္ဆြဲခ်က္ပံုျခင္းက တူတာမဟုတ္ဘူး။ ဒါကေတာ့ ခ်က္ႀကီးတို႕ ခ်က္တဲ့နည္းေပါ့။ စားေကာင္းပါတယ္။ မိုးကုတ္ဘက္က ခ်က္နည္း ဆန္ဆန္ေပါ့။
အဖတ္ေကာင္းေတာ့ စားရတာလဲ အရသာရွိသေပါ့။ တနယ္နဲ႕ တနယ္ ေခါက္ဆြဲခ်က္ပံုျခင္းက တူတာမဟုတ္ဘူး။ ဒါကေတာ့ ခ်က္ႀကီးတို႕ ခ်က္တဲ့နည္းေပါ့။ စားေကာင္းပါတယ္။ မိုးကုတ္ဘက္က ခ်က္နည္း ဆန္ဆန္ေပါ့။
တရုပ္တန္းမွာ ပဲရြက္ေလး (
ပဲလိပ္ျပာရြက္) ၀ယ္လို႕ရတယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေကာင္းတာေပါ့။ ေနာက္ ၀က္ေခါက္ေလးလဲ
ႀကိဳက္ရင္ ထည့္စားလို႕ရတယ္။ ေနာက္ ဒီမွာက ရွမ္းမုန္ညွင္းခ်ဥ္ ၀ယ္လို႕မရေတာ့
ကိုးရီးယား ကင္မ္ခ်ီကို ( မုန္လာဥပင္ေပါက္ ကို ခ်ဥ္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီ)
ထည့္စားလို႕ရပါတယ္။ ဒါမွ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ေဂၚဖီကို ပါးပါးေလးလွီးျပီး
ရွလကာရည္ေလးနဲ႕ တညစိမ္ထားရင္ ေနာက္ေန႕ ေခါက္ဆြဲနဲ႕ စားလို႕ရပါတယ္။
အိမ္မွာကေတာ့ ရွလကာရည္ ငရုပ္သီးစိမ္းေလး ရွိတဲ့အတြက္ အခ်ဥ္ကို
သိပ္ေခါင္းစားမေနေတာ့ပါဘူး။ ကင္မ္ခ်ီ မရွိလဲ စားလို႕ ေကာင္းတာပါဘဲ။
ပါ၀င္တဲ့ အမ်ိဳးအစားေတြကေတာ့
၁၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္
၂၊ ၾကက္သား ( ၾကက္မာသားက ပိုေကာင္းပါတယ္)
၃၊ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း
၄၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း
၅၊ မုန္ညွင္းခ်ဥ္
၆၊ ရွလကာရည္ ငရုပ္သီးစိမ္း
ရ၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီး
၈၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ပါးပါးလွီး
၉၊ ဆီခ်က္ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ)
၁၀၊ ပဲငံျပာရည္ ( ၾကာညိွ႕အခ်ိဳ)
၁၁၊ ငရုပ္ေကာင္း
၁၂၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄ လံုး
- ပထမဦးဆံုး ၾကက္သားကို အရိုးအသားႏႊာျပီး အရိုးကို ဆား အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ထား။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ
ကို ေထာင္း၊ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အတံုးအေသးမ်ားလွီးျပီး ဆား၊
နႏြင္းအနည္းငယ္ နဲ႕ နည္္္ထားပါ။ ေနာက္ လွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄
လံုးနဲ႕အတူ ၾကက္သားကို ခ်က္လိုက္ပါ။ ခ်က္တဲ့အခ်ိန္မွာ အရသာ ျမည္းျပီး
အငံအေပါ့ လိုသလိုထည့္ပါ။ ၾကက္သားခ်က္ထဲကို တရုပ္မဆလာ အနည္းငယ္
ထည့္ခ်က္ေပးပါ။
- ၾကက္သြန္ျမိတ္
နံနံပင္ တို႕ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ငရုပ္သီး အၾကမ္းေထာင္းကို
ပန္ကန္းလံုးထဲမွာ ထည့္ထားျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ လိုသေလာက္ ဆီအနည္းငယ္ကို
ထည့္ျပီး ဆီပူေပးပါ။ ဆီက်တ္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ အခုနက ပန္းကန္ထဲက ငရုပ္သီး
အၾကမ္းေထာင္းေပၚကို ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။ ဒါဆို
ငရုပ္သီးဆီ ( chili oil) ကိုရျပီေပါ့။ ပန္းကန္လံုးထဲက
ငရုပ္သီးအၾကမ္းေထာင္းက ဆီပူေၾကာင့္ က်တ္သြားျပီး အိမ္မွာ
ငရုပ္သီးေညွာ္နံ႕လဲ မရေတာ့ဘူးေပါ့။
-
ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ေရေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ဇလံုတခုထဲ စိမ္ထားပါ။
အဲ့ဒီေနာက္မွာေတာ့ ဇကာနဲ႕ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ေရစစ္ထားေပးပါ။ ဒါဆိုရင္
ေခါက္ဆြဲဖတ္က မေပ်ာ့မမာ အေနအထားနဲ႕ ပြဲျပင္ဖို႕ အဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါျပီ။
- လိုသေလာက္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို
ဆြဲယူျပီး ဇကာဇြန္းထဲမွာ ထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းရည္အုိးထဲမွာ ပဲရြက္
နဲ႕ အတူ ႏွစ္ခ်လိုက္ပါ။ ၂ ခါ ၃ ခါေလာက္ ဆယ္လိုက္ ႏွစ္လိုက္လုပ္တဲ့အခါ
ေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြ ေပ်ာ့ေျပာင္းလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါဆို အဆင္သင့္ခ်ထားတဲ့
ပန္းကန္လံုးထဲ့ ဒီအထဲကို ၾကက္သားခ်က္ တဇြန္း၊ ေျမပဲမႈန္႕၊ ႏွမ္းေလွာ္၊
ငရုပ္ေကာင္းအနည္းငယ္၊ ဆီခ်က္ နဲ႕ ဟင္းရည္နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပဲငံျပာရည္ အခ်ိဳ
တဇြန္း ထည့္ေပးပါ။ အရည္နဲ႕ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ဟင္းခ်ိဳရည္ ထပ္ထည့္ ၊
အသုတ္ဆိုရင္ေတာ့ အရည္ထပ္ထည့္စရာမလိုဘူးေပါ့။ ေနာက္ နံနံပင္နဲ႕
ၾကက္သြန္ျမိတ္ နဲနဲ ထပ္ျဖဴးျပီးရင္ စားလို႕ရျပီ။ အစပ္ကေတာ့ ႀကိဳက္ရင္လဲ
ထည့္စားေပါ့။
စားလို႕ျမိန္ပါေစေနာ္။
No comments:
Post a Comment