သာယာလွပ ရွမ္းျပည္အလွကိုေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ရန္ blog အတြက္လိုအပ္ေသာ ဓာတ္ပံု၊ ေဆာင္းပါ၊ ဗဟုသုတ၊ ကဗ်ာ၊ စာေပႏွင့္ ရွမ္းျပည္အလွအပမ်ားကိုေဖာ္က်ဴးလိုေသာ အခ်က္အလက္မ်ားအား masterghost2012@gmail.com ဆက္သြယ္ေပးပို႔ျခင္းျဖင့္ ပါ၀င္ကူညီႏိုင္ပါတယ္...

Sunday, May 13, 2012

က်ိဳင္းတံု ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


လာျပီ....လာျပီ....ေဒၚခ်မ္းတီ.....ေနာက္တခါျပန္လာပါျပီ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ က်ိဳင္းတံုု မုုန္႔တီ.....အရင္တခါ တင္ဖူးတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ နဲ႔မတူပါဘူး ဘာလိုု႔လဲဆိုုေတာ့ အရင္တခါ ခ်က္တာ က အသားသပ္သပ္ ဟင္းရည္သပ္သပ္ပါ သူက ေျမာက္ပိုုင္းရွမ္း ပိုုဆန္ပါတယ္ အခုုဟာက အေရွ႕ ပိုုင္းရွမ္း တီ့ေမြးရပ္ဇာတိေျမ က်ိဳင္းတံုု က က်ိဳင္းတံုု မုုန္႔တီ တျဖစ္လဲ ရွမ္းေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္ ဘာေတြကြာလဲ ဆိုုတာကိုုေတာ့ ခ်က္ၾကည့္လိုုက္ၾကရေအာင္ေနာ္ ....





ပထမ ပံုု ကိုုၾကည့္ပါ ဝက္နံရိုုး ရွယ္နံရိုုး ကိုု လိုုအပ္သေလာက္ေရနဲ႔ျပဳတ္ပါမယ္ ျပီးေတာ့ ပံုု ၂ က အတိုုင္း ပဲပုုပ္ ၂ ခ်ပ္ခြဲကိုု တခါတည္း ထည့္ျပဳတ္ပါမယ္ ......နံရိုုး ရယ္ ပဲပုုပ္ ရယ္ ေရ ရယ္ ဒါပါပဲ ျပီးေတာ့ တီ့ တိုု႔ မ်ိဳးရိုုးစဥ္ဆက္ မဟာဟင္းရည္ၾကည္ေအာင္ တည္နည္းအတိုုင္း တည္ပါမယ္ အိုုး ကိုု အဖံုုးမဖံုုးပါနဲ႔ မဟုုတ္ရင္ ဟင္းရည္က မၾကည္ဘဲ ေနာက္သြားပါမယ္ ....အရင္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲက နည္းအတိုုင္းတည္ပါ





ဒါကေတာ့ ဟင္းရည္ခ်က္ဖိုု႔အတြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုု ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားတာပါ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ကိုု ပံုုအတိုုင္း မ်ားမ်ားေလး ၾကိတ္ထားပါ ဒါက အသင့္ျပင္ထားရမယ့္ ေနာက္တခုုေပါ့





ခုုနက ဟင္းရည္အိုုး ဆူရင္ အဖံုုး ကိုု ပံုုအတိုုင္း နည္းနည္းေလး ဟျပီးေတာ့ ဖံုုးထားလိုုက္ပါ ပံုု ၂ မွာ ျပထားပါတယ္ ရွယ္နံရိုုးက်က္သြားပါျပီ....ဒါဆိုုရင္ ဟင္းရည္ ပထမပိုုင္း တပိုုင္းျပီးသြားပါျပီ ခဏတစခန္းရပ္ ေဘးက ပံုု ၃ က တေလာက အသစ္ဝယ္ထားတဲ့ မက္ဘြခ္အဲ ၁၁ အင့္ခ်္ ပါ ဟင္းခ်က္တာနဲ႔ ဘာမဆိုုင္ပါဘူး တမင္သက္သက္ မမကြမ္ လိုု႔ ၾကြားခ်င္လိုု႔ ပံုုထည့္ထားတာပါ ငွဲငွဲငွဲ....ျပီးေတာ့ ေဘးကေတာ့ ကိုုင္တာ နွစ္နွစ္ခြဲ ရွိျပီ ျဖစ္တဲ့ နိုုကီယာ အေဟာင္း အစုုတ္ေလးပါ ေဘးက မက္ခ္ဘြခ္ ကိုုပဲ ၾကည့္ျပီး ဖုုန္းကိုုေတာ့ မျမင္ခ်င္ေယာင္ေဆာင္ေနလိုုက္ပါ (ဒါလဲ မမကြမ္ ေရးနည္းအတိုုင္းေပါ့)





ဝက္သား ကိုုပံုုအတိုုင္း ေလးေထာင့္ ေသးေသးေလးေတြ တုုန္းထားပါ ျပီးရင္ေတာ့ ပံုု ၂ မွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း ငရုုတ္သီးမႈန္႔ ကိုု အေရာင္တင္မႈန္႔ ေကာ အၾကမ္းမႈန္႔ ေကာ ထည့္ပါမယ္ ျပီးရင္ေတာ့ တတိယ ပံုုက အတိုုင္း ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ ထည့္ပါမယ္





အေရာင္တင္မႈန္႔ရယ္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ ရယ္ ျပီးရင္ နႏြင္းနည္းနည္းေလး ထပ္ထည့္ေပးပါ ျပီးရင္ေတာ့ ေနာက္ဆံုုးပံုုထဲက အတိုုင္း ငံျပာရည္ နည္းနည္းထည့္ျပီးေတာ့ နယ္ျပီး နပ္ထားေပးပါ





ကဲ အစစ အရာရာ ျပင္ဆင္ျပီးရင္ေတာ့ စတင္ခ်က္ျပဳတ္ပါေတာ့မယ္ ဆီကိုု အရင္ပူေအာင္တည္ပါမယ္ အဆင့္ေတြက လုုပ္ေနက် လြယ္လြန္လြန္းလိုု႔ အျမန္ပဲ ရမ္းသရူးေရးသြားပါမယ္ တီ့ စာဘတ္ရင္ ေတာ္ျပီးသား ပဲေလေနာ္ ကဲ ဒုုတိယ ပံုုက အတိုုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ကိုု ဆီသတ္ပါမယ္





ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဆီသတ္လိုု႔ ေရႊေရာင္သန္းလာျပီဆိုုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ပါမယ္ ပံုု ၂ အတိုုင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ေက်ကုုန္တဲ့ အထိ ေမႊေပးေနပါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ေက်ကုုန္ျပီဆိုုရင္ ခုုနက နယ္ျပီး နပ္ထားတဲ့ ဝက္သား ကိုုထည့္ပါမယ္ ဝက္သား ကိုု ခဏ ဆီေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ ျပီးရင္ ေရနည္းနည္း ထည့္ျပီးေတာ့ ဆက္တည္ေပးပါမယ္





ေၾကာ္ရင္းနဲ႔ ေမႊေမႊေပးေနပါ ေအာက္က အသားေတြ မတူးကုုန္ေအာင္ျဖစ္ပါတယ္ ျပီးရင္ ဇႊန္းေလးနဲ႔ဆယ္ဆယ္ျပီး ဝက္သား နူးမနူး ျမည္းၾကည့္ေပးပါ ပံုု ၂ ကိုုၾကည့္ပါ ဝက္သားေတြ အိုုေက ျပီဆိုုရင္ေတာ့ အစကေန ေရရင္ ပံုု ၈ က ဟင္းရည္အိုုးထဲကိုု အခုု ခ်က္ထားတဲ့ ဝက္သားေကာ ဆီေတြ ေကာ ဘာဘာညာညာ အကုုန္ေလာင္းထည့္လိုုက္ပါ





ဝက္သားအနွစ္ေတြ ေလာင္းထည့္လိုုက္တဲ့ အတြက္ ဟင္းရည္ ကိုု တခါ ျပန္တည္ေပးရပါမယ္ ျပီးရင္ ခုုန ကအတိုုင္း ဟင္းရည္ ကိုု ျပန္ဆူပါေစ ဒီေနရာမွ ေနာက္ထပ္ျပင္ထားရမယ့္ ၾကက္ ဘဲ ပဲ ဝက္ေသြးၾကိဳက္ရာ ကိုု အရင္ေရနဲ႔ျပဳတ္ျပီး ၾကိဳက္တဲ့ အရြယ္ အေနေတာ္ အတံုုးေလးေတြ လုုပ္ထားပါ ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးစားခ်င္ရင္ ေရနဲ႔အရင္မျပဳတ္လဲရပါတယ္ တီက မာမာေလး ၾကိဳက္လိုု႔ပါ ျပီးရင္ ခုုန က ဝက္သား ပဲပုုပ္နံရိုုးဟင္းရည္ ဆူလာရင္ အေသြးတံုုးေတြ ထည့္ေပးပါမယ္ ျပီးရင္ ဆားခ်ိဳငံေပါ့ ျမည္းေပး လိုုတိုုး ပိုုေရနည္းနည္းေရာလုုပ္ပါ (ေရ ကိုု ေရရမယ္ ဆိုုရင္ နည္းနည္းပဲ ေရာပါ မဟုုတ္ရင္ ဟင္းရည္က က်ဲျပီး စားမေကာင္ျဖစ္ေနမယ္ ဆရာမ နာမည္မပ်က္ခ်င္ဘူးေနာ္) လုုပ္ျပီးရင္ ခဏေပးဆုူလိုုက္ရင္ က်ိဳင္းတံုု မုုန္႔တီ ရွမ္းေခါက္ဆြဲစစ္စစ္အတြက္ ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ ဟင္းရည္ ရပါျပီ...

ျပီးျပီလားဆိုုေတာ့ မျပီးေသးပါဘူး ျပင္စရာေနာက္တဆင့္ ရွိပါေသးတယ္ ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္..





ဒီမွာက ျမီးရွည္ဖတ္ အစိုု အလြယ္မရတဲ့အတြက္ ျမီးရွည္ေျခာက္ ကိုုညကတည္းက ေရအရင္စိမ္ထားရပါတယ္
ေနာက္စားခါနီးက်ေတာ့မွ ျပန္ျပဳတ္ ျပီးေတာ့ ေရေအးနဲ႔ျပန္ေဆးျပီးမွ ဆယ္ထားေပးပါ
ေနာက္ေဘးက ပန္းေရာင္ဇလံုထဲမွာ ျမင္ရတာကေတာ့လက္ပံပြင့္ေတြျဖစ္ပါတယ္
ေရအရင္ေသခ်ာေဆး ေရြးျပီးေတာ့ ေရျပန္စိမ္ထားပါ





ျပီးရင္ ပံုုမွာ ျပထားတဲ့အတိုုင္း ေရေႏြးတအိုုးသပ္သပ္တည္ျပီးေတာ့ လက္ပံေတြကိုု ျပဳတ္ပါမယ္ ျပီးရင္ နူးမနူးျမည္းေပးျပီးေတာ့ ပန္းကန္ေလးထဲ ဆယ္ထားေပးပါ အရင္ တီအရင္ခ်က္တံုုးကဆိုု အလုုပ္ပိုုရႈပ္မွာစိုုးလိုု႔ဆိုုျပီး ဟင္းရည္အိုုးထဲ ကိုု လက္ပံပြင့္ေတြ တခါတည္း ထည့္ခ်က္လိုုက္တာပါပဲ (အေမေရာက္လာမွ ေျပာျပတာက လက္ပံ ကိုု အ့ဲလိုု ထည့္ခ်က္ရင္ ဟင္းရည္ေတြက ခြ်ဲ သြားတတ္တယ္တဲ့ လက္ပံေၾကာင့္ေပါ့) အဲ့တာေၾကာင့္ ေရေႏြးေဖ်ာ္ျပီး သပ္သပ္ထားတာပါ





ျပီးျပီလား ဆိုုမျပီးေသးပါဘူး ၾကိဳက္တတ္ရင္ ေဂၚဖီ ကိုု ပံုုထဲ က အတိုုင္း ပါးပါးေလးလွီးထားေပးပါမယ္
ေဂၚဖီမၾကိဳက္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ မရရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ပဲပင္ေပါက္နဲ႔လဲ အစားထိုုးသံုုးနိုုင္ပါတယ္ ေနာက္ နံနံပင္ သံပရာသီး လွီးထားပါ ေနာက္ဆံုုး ပံုုကေတာ့ ပြဲျပင္တာပါ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ (ျမီးရွည္ဖတ္ အမွန္ကေတာ့ ရန္ကုုန္အေခၚနန္းလတ္အဖတ္ပါ ဒါေပမယ့္ ျမီးရွည္ေျခာက္နဲ႔ နန္းလတ္ဖတ္က တကယ္ေတာ့ ကြာပါတယ္ ျမီးရွည္ က အျပဳတ္ခံတယ္ နန္းလတ္သံုုးရင္ ဒီေနရာမွာ သိပ္စားမေကာင္းဘူး သူက ေရေႏြးေဖ်ာ္လိုု႔လဲအဆင္မေျပ ဘူး မွလား...ျမီးရွည္ဖတ္ ကိုု အစိုုေကာ အေျခာက္ေကာ မရနိုုင္ရင္ မုုန္႔တီဖတ္ ကိုုလဲအစားထိုုး အသံုုးျပဳနိုုင္ပါတယ္) ကိုုေအာက္ဆံုုးကေနထည့္ ျပီးေတာ့ ေဂၚဖီထည့္ လက္ပံပြင့္ျပဳတ္ေတြထည့္ ျပီးေတာ့ နံနံပင္ထည့္ျပီးျပင္ပါမယ္ ျပီးလိုု႔ရွိရင္ေတာ့ ခုုန က ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ ပူပူေလး ကိုု ဆူေနေအာင္တည္ျပီး ေလာင္ထည့္လိုုက္ရင္ အင္မတန္မွ ခ်က္ျပဳတ္ရတာ လြယ္ေကာင္း သက္သာ ျမန္ဆန္ အရသာရွိတဲ့ က်ိဳင္းတံုုျမီးရွည္ တပြဲ ရျပီေပါ့ေနာ္ တခ်ိဳ႕ ကလဲ ဟင္းရည္ မဆမ္းခင္ ေရေႏြးအိုုးထဲကိုု ဇကာ နဲ႔အရင္ တေရျပဳတ္ပါတယ္ အရြက္ေတြနည္းနည္းေလးႏြမ္းေအာင္ရယ္ ေခါက္ဆြဲ ကိုု ပါျပဳတ္လိုုက္တာေပါ့ေလ တီတိုု႔ကေတာ့ ေခါက္ဆြဲက ျပဳတ္ျပီးသားျဖစ္တဲ့ အတြက္ အဲ့အဆင့္ မလိုုေတာ့ဘဲ တခါတည္း ဟင္းရည္ထည့္ျပီး စားမယ့္ အဆင့္ ကိုု ဒါရိုုက္ ခုုန္ေက်ာ္လိုုက္တာပါ မေစာင့္နိုုင္ေတာ့ဘူးေလ စားခ်င္လွျပီ....





ကဲ အားေပးၾကပါအံုုးေနာ္ က်ိဳင္းတံုု ျမီးရွည္ ကိုု။ တီကေတာ့ စားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ နွစ္ပြဲ တြယ္လိုုက္ပါတယ္





ဒါကေတာ့ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲဘက္တြယ္ ရမယ့္ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ ေရွာက္ရြက္ေၾကာ္ေလးေတြပါေတာ့ ပိုုေမႊးပါတယ္ ေရွာက္ရြက္ က စားလိုု႔လဲေကာင္းတယ္ တီေတာ့ ၾကိဳက္တယ္





ျပီးရင္ေတာ့ ဂရပ္စ္ဂ်ဲလီ လိုု႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ေက်ာမဲကိုု အခ်ိဳပြဲ သံုုးေဆာင္ပါအံုုးေနာ္ ဒီမွာကေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာ ကိုု သၾကားရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ေသာက္တာ မဟုုတ္ဘဲ ၾကံသကာမႈန္႔ ေရခဲ တိုု႔ နဲ႔ယိုုးဒယားနည္း အတိုုင္း သံုုးေဆာင္ပါတယ္ ဒီမွာကေတာ့ အတံုုးလိုုက္ လုုပ္ထားျပီးသား တခါသံုုးေကာ္ခြက္ေလးေတြ နဲ႔လာပါတယ္ သၾကား အခ်ိဳ နည္းနည္းပါျပီးသားပါ တီက ပါးပါးေလးေတြျပန္လွီးျပီးေတာ့ ၾကံသကာမႈန္႔ နဲ႔ ေရခဲ ထည့္လိုုက္တာပါ ေအးေအးေလး ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ တကယ္ စားေကာင္းပါတယ္





ဒါေတြကေတြကေတာ့ ေဘာနပ္စ္ ပံုုေတြျဖစ္ပါတယ္ အေမရယ္ ညီရယ္ ေမာင္ ရယ္ ကိုုယ္ရယ္ ပါ

အားလံုုးပဲ ခ်မ္းသာ ပကတိ က်န္းမာစြာရွိၾကပါေစ လိုု႔ဆုုေတာင္းေပးရင္ အခ်က္အျပဳတ္ တီခ်မ္း တကယ္လုုပ္ က႑ ကိုု ခဏ ရပ္နားလိုုက္ပါတယ္ေနာ္ .....

3 comments:

  1. အစ္မရွင့္ အခုလိုက်ိဳင္းတံုေခါက္စင့္ခ်က္နည္းကို အျပည့္အစံုေျပာျပေပးထားတာျမင္ရေတာ့ အရမ္းကိုသေဘာက်မိပါတယ္ ေက်းဇူးလဲတင္ပါတယ္ရွင့္ ညီမက Kyaing Tong page ဆိုျပီးကိုယ့္ျမိဳ႕ေလးကိုအေဝးေရာက္ေနတဲ့အတြက္အလြမ္းေျပဖြင့္ထားပါတယ္ က်ိဳင္းတံုကအစားအေသာက္ေတြလဲတင္ထားပါတယ္ ေနာက္ပိုင္း အစားအေသာက္ေတြဘယ္လိုခ်က္တယ္ဆိုတာပါေျပာျပေပးပါဆိုျပီးေတာင္းဆိုထားတဲ့သူေတြမ်ားလာပါတယ္ ညီမတကယ္ဘာမွမခ်က္တတ္ပါဖူး အဲေတာ့အစ္မေရးထားတာေလးေတြ ညီမရဲ့ Kyaing Tong page မွာတင္ခြင့္ျပဳဖို႕ေတာင္းဆိုပါရေစေနာ္...ဒါကေတာ့ညီမရဲ့ Kyaing Tong page facebook link https://www.facebook.com/pages/Kyaing-Tong/ ပါ :)

    ReplyDelete
  2. မူရင္း http://chenaddy.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html ဒီလင့္ခ္ေလးကို ခရက္ဒစ္ေပးသင့္တယ္.. တဆင့္ကူးတဲ့ facebook သမားကပါ ဒီကေနထပ္ကူးေတာ့ မူရင္းေရးတဲ့လူကို လံုးဝမသိရေတာ့ဘူးျဖစ္သြားၿပီ.. မျဖစ္သင့္တဲ့ ကိစၥပါ..

    ReplyDelete
  3. Dear Blog stealer,

    I am also from Kyaing Tong and I wrote this blog when I am in BKK (away from home) with my mac book air 11” which is in the foto and I also still have all those pots, as well as that small nokia music express green phone, I had went to the link http://beautyofshan.blogspot.com/2012/05/blog-post_2059.html
    as well where I DID not see any credit given to my original link which is http://chenaddy.blogspot.com/2011/04/blog-post_28.html there was some bullshit written in the comment box but none was addressing to me who is the original blog writer i.e. me T chen and I DID not see any where that my blog link was provided. So I urged you to provided my original blog link plus the credit if you wanna use any of my writing and fotos.

    Thanks
    T Chen
    (BTW I am not a girl or a woman)

    ReplyDelete