သာယာလွပ ရွမ္းျပည္အလွကိုေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ရန္ blog အတြက္လိုအပ္ေသာ ဓာတ္ပံု၊ ေဆာင္းပါ၊ ဗဟုသုတ၊ ကဗ်ာ၊ စာေပႏွင့္ ရွမ္းျပည္အလွအပမ်ားကိုေဖာ္က်ဴးလိုေသာ အခ်က္အလက္မ်ားအား masterghost2012@gmail.com ဆက္သြယ္ေပးပို႔ျခင္းျဖင့္ ပါ၀င္ကူညီႏိုင္ပါတယ္...

Sunday, May 13, 2012

က်န္းမာေရး နဲ႔ မုုန္႔လက္ေကာက္ (ဘာမွမဆိုုင္)


ပံုုကိုုၾကည့္ျပီး ဘာလဲ ေတြးေနတာလား မေတြးပါနဲ႔ေလ ဦးေနွာက္ေတြပူပါတယ္ တီခ်မ္းတေယာက္ ေရေသာက္ တာပါ ငွဲငွဲ ခုုတေလာ ညည အိပ္မရပါဘူး ဘာလိုု႔လဲေတာ့ မသိပါဘူး ညဘက္မအိပ္ပဲနဲ႔ ေန႔ဘက္ေတြခ်ည္းပဲ အိပ္ေနမိတယ္ ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ ေသာၾကာေန႔ကတည္းက ခုု တနလၤာေန႔အထိ ရံုုးေတြပိတ္ပါတယ္ ေသာၾကာေန႔က Chakri ေန႔ မိုု႔လိုု႔ပိတ္တာေျပာပါတယ္ တနလၤာေန႔ကေတာ့ မင္းသမီးေသတဲ့အထိန္းအမွတ္ေန႔ပါ။ ကိုုယ့္အတြက္
ကေတာ့ ဘာ့ေၾကာင့္ပိတ္ပိတ္ ပိတ္ဖို႔ပဲအေရးႀကီးပါတယ္။ ထားေတာ့ အဓိက ေျပာခ်င္တာကပိတ္ရက္ေတြကမ်ား
ေတာ့ ေန႔ညေျပာင္းျပန္ျဖစ္ေနတာပါ။ အလကားေျပာတာ ပိတ္ရက္မ်ားမ်ား မမ်ားမ်ား တီခ်မ္းက ေန႔ညေျပာင္းျပန္
ျဖစ္ေနတာ ကေလးဘဝကတည္းကပါ။ ေရေသာက္တာကလဲ ဗ်ဴတီအတြက္ဘာဘာညာညာ မဟုုတ္ပါဘူး ကိုုယ့္ ဘာသာေသာက္ခ်င္လိုု႔ပါ ေရေတာ့ၾကိဳက္တယ္ တျခားဟာေတြထက္စာရင္ ေနာက္ နိုု႕လဲ ၾကိဳက္တယ္ အဲ့တာ
ေၾကာင့္ မ်ားမ်ားေသာက္ျဖစ္တယ္ ေကာ္ဖီအေသာက္မ်ားတာကိုုလဲ ျပန္ေျဖခ်င္တာပါပါတယ္။ ခြက္ကိုုၾကည့္လိုုက္ မီလီ ၅၀၀ ပါ တေန႔ကိုု ဒီခြက္နဲ႔ေရ ၆ ခြက္ေလာက္ေသာက္နိုုင္ဖိုု႔ၾကိဳးစားပါတယ္။ ပံုုမွန္ကေတာ့ ၂ လီတာေပါ့ တီကေတာ့ ေဆးေတြေသာက္ရတာမ်ားလိုု႔အသည္းကိုု ကူညီဖိုု႔ ေရပိုုေသာက္ရပါတယ္။ အဲ့တာေၾကာင့္ ေခါင္းစဥ္ ကိုုဒီလိုုတပ္ထားတာပါ။ က်န္းမာေရး အေၾကာင္း ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ေရးမလိုု႔မဟုုတ္ပါဘူး။ လူေတြက ေမးၾက တယ္ တီခ်မ္း ဘာ့ေၾကာင့္ဒီေလာက္စားျပီးေတာ့ မဝတာလဲတဲ့ တီထင္တယ္ တခ်ိဳ႕လူေတြက ဘယ္ေလာက္စား စားမဝသလိုု တခ်ိဳ႕လူေတြက်ေတာ့လဲ ဘယ္ေလာက္ အစားေရွာင္ေရွာင္ ဝၾကတာပါပဲ။ တီ့ ညီမဝမ္းကြဲတေယာက္
ရွိတယ္ ေရေသာက္ရင္ေတာင္ သူ႔ခမ်ာ ဝရွာတယ္ အဲ့ေတာ့ တီခ်မ္းလဲ ဘာမွ မတတ္နိုုင္ပါပဲ။ တခုုေတာ့ ဘတ္ဘူးတယ္ ငွက္ေပ်ာသီးစားပါ။ ဖီးၾကမ္းေပါ့ ရနိုုင္ရင္။ သူက ဝတဲ့သူကိုု ပိန္ေစျပီးေတာ့ ပိန္တဲ့သူကိုု ျပည့္ေစပါ တယ္တဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ဘာညာေၾကာင့္ျဖစ္မွာပါ။ တီခ်မ္းကေတာ့ေခြ်းထြက္မယ့္ ကိစၥ ဆိုု တခုုပဲလုုပ္တယ္။ အားရင္ ကစားတာကလဲ ဖဲ ပဲေဆာ့တယ္။ စားခ်င္တာစားတယ္ ေပ်ာ္ေအာင္ပဲေနတယ္။ အိပ္ခ်င္တဲ့ အခ်ိန္အိပ္တယ္ စားခ်င္ တာကိုု စားတယ္ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွာ စားတယ္ အဲ့တာေတြေၾကာင့္ပဲ စိတ္ခ်မ္းသာျပီး မဝတာလား မသိ။
ထားေတာ့.......ေနာက္ကပံုုကိုုၾကည့္ပါ ဘယ္ရုုပ္ရွင္ကားထဲကလဲ ေျဖပါ။ (၂ မွတ္)





ညီဝမ္းကြဲတေယာက္ေရာက္ေနပါတယ္။ ဝဝေလးပါပဲ။ သူနဲ႔ တီက ငယ္ငယ္ကေလးတည္းက တတြဲတြဲပါ ဘာလိုု႔ လဲဆိုုေတာ့ အစားအေသာက္ေသာင္းက်န္းၾကတာတူလိုု႔ တေန႔တေန႕ ဘာလုုပ္စားရမလဲ ဘယ္သြားျပီး ဘာစားရ မလဲပဲစဥ္းစားေနၾကတာ။ နွစ္ေယာက္ရွိပါတယ္။ ခုု သူဘန္ေကာက္ကိုု သၾကၤန္ေရွာင္ေရာက္ေနေတာ့ တခုုျပီး တခုု လုုပ္စားၾက ခ်က္စားၾက လုုပ္ေနၾကပါတယ္။





ညီဝမ္းကြဲေရာက္တဲ့ေန႔မွာပဲ မာလာဟင္း ထပ္လုုပ္စားၾကပါေသးတယ္။ လုုပ္နည္းကိုုေတာ့ ဒီမွာၾကည့္လိုုက္ၾကပါ။
ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ ကုုန္ေနလိုု႔ေတာင္ ထပ္ခ်က္ရေသးတယ္။ ငရုုတ္သီး မစပ္ရင္ စားမေကာင္းပါဘူး။ မာလာ ေလ ေနာ္ မစပ္ရင္ မ“လာ”ပဲ “မာ”ရံုုမာေနမွာေပါ့ေနာ္။





ဆီကိုု အိုုးထဲထည့္ပါ ေနာက္ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္းလိုုလိုု ငရုုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ အၾကမ္းမႈန္႔ ကိုုထည့္ပါ။ ေနာက္ ဝွားေၾကာဝ္းလိုု႔ ေခၚတဲ့ ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ နဲ႔ ဆင္ဆင္တူတဲ့ အပြင့္ေသးေသးေလးေတြ (တရုုတ္မဆလာ တမ်ိဳး) ကိုု အမႈန္႔ ၾကိတ္ျပီး ေလွာ္ထားတာ ထည့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လဲ ဆားေလး နည္းနည္းထည့္ပါေသးတယ္။ ျပီးေတာ့ ဆီပူလိုု႔
ေမႊးလာျပီဆိုုရင္ ရပါျပီ ငရုုတ္သီးေၾကာ္ရင္ အရမ္းသတိထားရပါတယ္။ မဟုုတ္ရင္ တူးတတ္လိုု႔ပါ။





ေနာက္ေန႔က်ေတာ့ မာလာဟင္းကေန ပိုုေနတဲ့ မိႈ (ပင္အပ္မိႈ နဲ႔ ရွိတာကိ အစိုု) ကိုု မုုန္ညွင္းျဖဴထုုပ္နဲ႔ ေရာေၾကာ္ပါတယ္။ မုုန္ညွင္းျဖဴက မာတဲ့အတြက္ မိႈ အရင္ေၾကာ္ပါတယ္ ေနာက္ မုုန္ညွင္း ထည့္ ေရေလး စပ္စပ္ထည့္ ပါတယ္ ေနာက္ အဖံုုးတခုုခုုနဲ႔ ခဏအုုပ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ ထည့္ ျမည္းၾကည့္ အိုုေကျပီဆိုုရင္ ခရုုဆီ နည္းနည္း ထည့္ ျပီးရင္ ခ်လိုု႔ ရပါျပီ။





ညဘက္က်ေတာ့ မုုန္႔လက္ေကာက္ လုုပ္စားၾကပါတယ္။ လြမ္းလိုု႔ပါ။ တီက ျမန္မာမုုန္႔ေတြလဲ အကုုန္ၾကိဳက္ပါ တယ္။ မုုန္႔လက္ေကာက္၊ ဘိန္းမုုန္႔ မုုန္းစိမ္းေပါင္း မုုန္႔ဘိုုင္းေတာင့္ မုုန္႔လိပ္ျပာ မုုန္႔လံုုးႀကီး ထန္းသီးမုုန္႔ မုုန္႔လံုုးေရေပၚ မုုန္႔ၾကာစိ မုုန္႔ဖက္ထုုပ္ အိုု မုုန္႔ ဆိုုျပီးေရာ အကုုန္ၾကိဳက္တယ္ ေရမုုန္႔ ေခါက္မုုန္႔ မုုန္႔လင္မယား မက်န္ေစရပါဘူး။ ငယ္ငယ္က အမ နဲ႔ တီ၊ အမတိုု႔ အိမ္ရွိတဲ့ လမ္းထဲမွာ မုုန္႔လင္မယား ေရာင္းၾကပါေသးတယ္။ လမ္းသြား လမ္းလာေတြကိုု ေရာင္းတာပါ မနက္မနက္ဆိုု အေဒၚ (အမ အေမဆီက) ပိုုက္ဆံ ၁၅၀ ထင္တယ္ ေခ်းၾကတယ္။ အဲ့တာနဲ႔ ဆန္ နိုု႔ဆီဘူး တလံုုး ေနာက္ ေရႊၾကည္မႈန္႔စတာေတြ ဝယ္ျပီးေတာ့ အိမ္နားက ၾကိတ္စက္မွာ သြားၾကိတ္ ျပီးေတာ့ ပိုုတဲ့ ပိုုက္ဆံနဲ႔ၾကက္သြန္ျမိတ္ နဲ႔ ပဲျပဳတ္ ဝယ္ ျပီးတာနဲ႔ မီးေသြးမီးဖိုုေလး ဖိုုျပီးေတာ့ အိမ္ေရွ႕မွာ ထိုုင္ေရာင္းေတာ့တာပါပဲ။ အဲ့ဒီ အခ်ိန္က အမ တိုု႔ အိမ္က သၾကားလံုုး စက္ရံုု ေထာင္ထားတာ အဲ့ေတာ့ အဲ့မွာ သၾကားလံုုး ေန႔စားနဲ႔ လံုုးတဲ့ အလုုပ္သမေတြ ရွိပါတယ္။ တေန႔လံုုးေရာင္းလိုု႔ မကုုန္ရင္ ညေနက်ေတာ့ အဲ့အလုုပ္သမေတြကိုု အေၾကြးနဲ႔ ေရာင္းေပးပါတယ္။ ေနာက္ေန႔
က်မွ အေဒၚဆီက သူတိုု႔ လုုပ္ခ ထုုတ္ေတာ့ ျပန္ ျဖတ္ယူပါတယ္။ ေနာက္ အိမ္နားမွာရွိတဲ့ အခ်ဥ္ထုုပ္ စက္ရံုုကေနလဲ အခ်ဥ္ထုုပ္ေတြယူယူျပီးေတာ့ ေက်ာင္းမွာ ျပန္ေရာင္းပါတယ္။ တထုုပ္ကိုု ဆယ္ျပားလား မသိဘူး ျမတ္တယ္။ ဆကယ္ထုုပ္ေရာင္းရင္ တက်ပ္ျမတ္တယ္။ ဒီလိုုပါ တီခ်မ္းတိုု႔က ငယ္ငယ္ကတည္းက ဒီလိုု ကိုုယ့္မုုန္႔ဖိုုး ကိုုယ္ရွာျပီး ေက်ာင္းတက္လာတာပါ။ ထားေတာ့ စကားေတြ ထံုုးစံအတိုုင္း ေလးေရာက္ေနျပန္ပါျပီ။ ခုုေတာ့ ေလာေလာဆယ္ ရွိတာနဲ႔အလြယ္ ပဲ လုုပ္ျဖစ္တာကေတာ့ မုုန္႔လက္ေကာက္ပါ။





ပထမဆံုုး ေကာက္ညွင္းမုႈန္႔ ကိုု လိုုသေလာက္ နယ္မယ့္ဇလံုုထဲ ထည့္ပါ။ အထုုပ္ ကိုု မသိမွာ စိုုးလိုု႔ ပံုုျပထားပါတယ္။ ဒီမွာ ဝယ္တာဆိုုေတာ့ ယပလက္လိုုပဲ ေရးထားတယ္ ေနာက္ တရုုတ္လိုုပါတယ္။ အီးလိုုမပါပါဘူး တကယ္ပါပဲ ယပလက္ေတြ တံုုးခ်က္ေနာ္။ ထားေတာ့ အဲ့ဒီ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ ကိုု ေကာ္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္ ဆားနည္းနည္းထည့္ (ေနာက္ေၾကာ္တဲ့ အေၾကာ္ကိုု ျမန္မာျပည္မွာ အရပ္ထဲမွာ လည္ေရာင္းတဲ့ အေၾကာ္သည္ေတြလိုု ၾကြပ္ၾကြပ္ကေလးနဲ႔ မာေစခ်င္ရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါ ဆီထဲမွာ ေရသန္႔ဘူးထည့္ေၾကာ္ (စတာေနာ္ စတာ တကယ္ေၾကာ္ရင္ တီခ်မ္းနဲ႔ မဆိုုင္))ဆန္မႈန္႔ နည္းနည္းကိုု နယ္တဲ့ အခါထည့္နယ္ပါ။ တီကေတာ့ ဆန္မႈန္႔လဲ အလြယ္မရွိတာေၾကာင့္မထည့္ျဖစ္ပါဘူး။ ျပီးရင္ ေရေလး နည္းနည္းစီ ထည့္ျပီး နွံ႔ေအာင္
နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ပံုု ၃ မွာ ျပထားသလိုု အလံုုးလိုုက္ျဖစ္သြားပါမယ္





ကဲ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ကိုု နယ္ျပီးရင္ ေၾကာ္ဖိုု႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီေနာ္။ မုုန္႔လက္ေကာက္ လိုု႔ ေျပာတဲ့ အတြက္ လက္ေကာက္ပံုုစံေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အလံုုးေလးေတြလံုုးျပီးေတာ့ ရွည္ထြက္လာေအာင္ လက္နွစ္ဘက္နဲ႔ လိပ္ ျပီးရင္ ထိပ္နွစ္ဘက္ကိုု ဆက္ေပးလိုုက္ရင္ ပံုုမွာ ျပထားသလိုု မုုန္႔လက္ေကာက္ ကြင္းေလးရလာတာေပါ့ေနာ္
ျပီးရင္ေတာ့ ဆီပူအိုုးထဲကိုု ထည့္လိုုက္ပါ။





ဟိုုဘက္ဒီဘက္ အက်က္ညီေအာင္ တူေလးနဲ႔ လွန္ေပးပါ။ ေကာက္ညွင္းက ပြတက္လာတတ္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး
ေပါက္လဲေပါက္တတ္ပါတယ္ ေၾကာ္ရင္ သတိထားပါေနာ္။ ေၾကာ္လိုု႔ က်က္သြားတဲ့ မုုန္႔လက္ေကာက္ေတြကိုုေတာ့ ပန္းကန္ထဲမွာ တစ္ရႈးျဖန္႔ျပီးေတာ့ တင္ထားပါေနာ္။





ထညက္ေလး ၁၀ လံုုးေလာက္ အလံုုးအေနကိုုလိုုက္ျပီးေတာ့ ကိုုယ္လိုုခ်င္သေလာက္ ကိုု ေရသန္႔သန္႔နဲ႔ ၾကိဳပါ။ ထညက္လံုုးေတြအကုုန္ေပ်ာ္ကုုန္ျပီဆိုုရင္ မီးေလ်ာ့လိုုက္ျပီးေတာ့ မီးေအးန႔ဲထညက္ရည္ ေညာင္ေစးက်တဲ့ အထိ ၾကိဳပါေနာ္။ ထညက္မေစးရင္ စားမေကာင္းပါဘူး။





ျပီးရင္ေတာ့ ခုုနက ပန္းကန္ထဲမွာ ျဖန္႔ထားတဲ့ မုုန္႔လက္ေကာက္ကိုု ထညက္ရည္ ေစးေစးေလးနဲ႔ တိုု႔တိုု႔ျပီး စားလိုု႔ ရပါျပီ။ လုုပ္ရတာလဲလြယ္ စားလိုု႔လဲေကာင္းတဲ့ အိုုအိရွိပါပဲ။


အုုတ္မီးလ္ စပ်စ္သီးေျခာက္ ကြတ္ကီးေလးေတြ လုုပ္ၾကမယ္

တီခ်မ္းတေယာက္ ဟင္းမခ်က္တာၾကာျပီေနာ္ လိုု႔လာလာေအာ္ေနသူေတြအတြက္ပါ။ အေျပာင္းအလဲေလးတမ်ိဳးျဖစ္ေအာင္ ဒီတခါေတာ့ ဟင္းမခ်က္ဘဲ မုုန္႔ဖုုတ္လိုုက္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ က်ိဳင္းတံုုမွာေနတံုုးက ဦးေလးက ၾကက္ျခံေတြပိုုင္ေတာ့ အေဒၚက ၾကက္ဥေတြ လက္ကားေပးတယ္။ ၾကက္ျခံတခုုလုုံးဆိုုေတာ့ အကြဲေတြကေန႔တိုုင္းပါတာကလား။ အဲ့ေတာ့ တီတိုု႔က အေလအလြင့္မရွိရေအာင္ ၾကက္ဥ ကိတ္မုုန္႔ေလးေတြ ဖုုတ္ၾကပါတယ္။

အဖြားအတြက္မနက္စာလဲရ တခါတေလလဲ ေကာ္ဖီေလးနဲ႔ ေသာက္လိုု႔အဆင္ေျပ ၾကက္ဥေတြလဲ အေလအလြင့္နည္း ဆိုုေတာ့ ဝင္း ဝင္း ဝင္း ေပါ့

ခုေလာေလာဆယ္ အိမ္မွာ သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ ဒီဇင္ဘာ ေဟာ္လီးေဒး အလည္ရာက္လာတယ္။ သူက အရင္က မဲေစာက္မွာေနတယ္။ ခုုေတာ့ မဲေစာက္ထက္ေတာင္မွ ပိုုေတာက်တဲ့ မဲစရီယန္ဆိုုတာကိုုေရာက္ သြားေတာ့ အဲ့မွာက ဘာမွ ဝယ္စားဖိုု႔ မလြယ္ဘူး တျမိဳ႕လံုုးကိုုမွ စားေသာက္ဆိုုင္ဆိုုတာ လက္ခ်ိဳးေရလိုု႔ရတယ္။ သံလြင္ျမစ္ကမ္းပါးေပၚမွာ တည္ထားတဲ့ ေတာင္ေပၚျမိဳ႕ကေလးက ေနခ်င့္စဖြယ္ သာသာယာယာရွိေပမယ့္ သူငယ္ခ်င္းက အစားမက္တဲ့ထဲကဆိုုေတာ့ အဆင္မေျပဘူး။ အဲ့ေတာ့ သူက အခုုတေလာ ေဟာ္ဘီ ေခၚမလား တခုုရေနတယ္ အဲ့တာကေတာ့ ကိတ္မုုန္႔ေတြကြတ္ကီးေတြဖုုတ္တာပါပဲ။ တီကလဲ ကြတ္ကီး ကိုု ကိုုယ္တိုုင္လဲ ၾကိဳက္သလိုု တခါတခါလဲ တခုုတ္တရ ဝယ္စားေလ့ရွိေတာ့ ဖုုတ္ၾကည့္ခ်င္တာနဲ႔ လုုပ္ျဖစ္ၾကတာပါ။ သူ႔အတြက္ကလဲ ၃ ခါေျမာက္ဖုုတ္ျခင္း တီ့အတြက္ကေတာ့ အခုုမွ အစေပါ့ေလ။ အိမ္မွာ အာဗင္ ရွိေနတာလဲပါပါတယ္။ ရွိသာေနတာ တခါမွ မသံုုးရေသးဘူး။ အရင္အိမ္မွာလဲရွိတယ္။ ေျပာင္းသာသြားတယ္ မသံုုးျဖစ္ခဲ့ဘူး။ ခုုအိမ္လဲေရာက္တာ ၁ နွစ္ ရွိျပီ မသံုုးရေသးေတာ့ လုုပ္ၾကမယ္ေပါ့။ ေျပာရအံုုးမယ္ ဖုုတ္နည္းကိုု သူက ေနာက္သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ဆီကေန သင္ထားတာပါ။ အဲ့တာနဲ႔ နွစ္ေယာက္ေပါင္းေလာင္းေက်ာ္ ၾကည့္ၾကတာေပါ့။ ကဲ ေလာင္းပဲ ေက်ာ္မလား ျပဳတ္ပဲက်မလားကေတာ့ စာဘတ္သူပဲ ကိုုယ္တိုုင္ရႈေတာ့။

ေအာက္ဆံုုးမွာ တီတိုု႔ အင္တာနက္က ရွာတဲ့ ရပ္စပီ ကိုုလဲ ထည့္ေပးထားပါမယ္။ ရပ္စပီ အတိုုင္းလုုပ္ၾကတာပါပဲ။
ပထမဆံုုး ပါဝင္ရမယ့္ ပစၥည္းေတြျပမယ္ေနာ္။



ၾကက္ဥက (၂) လံုုးပါ။ ေထာပတ္ က ဆားမပါတဲ့ အဆိမ့္ကိုုေရြးဝယ္ပါ။ ေနာက္ ေဘးက မဲမဲ အိတ္က သၾကားညိဳေခၚ ဘေရာင္ရႈးဂါးပါ။ ၾကံသကာနဲ႔ မွားမဝယ္ပါနဲ႔ေနာ္။



ပထမဆံုုး အထုုပ္က ဂ်ံဳမႈန္႔ပါ၊ All Purpose Flour ဆိုုတာမ်ိဳးကိုုေရြးဝယ္ပါေနာ္။ သူက ကိတ္မုုန္႔ဖုုတ္တဲ့ အမႈန္႔ ၊ တျခားအမႈန္႔စတာေတြနဲ႔မတူပါဘူး။ ေနာက္ ဒုုတိယ အထုုပ္ကေလးက အုုတ္လ္မီးလ္ပါ သူ႔ကိုုလဲ နိုု႔နဲ႔ က်ိဳေသာက္တဲ့ အမ်ိဳးအစားေရြးဝယ္ပါ Porridge Oats လိုု႔ေခၚပါတယ္။ ေနာက္ သူက အေစ့ႀကီးေသးလဲ ရွိပါေသးတယ္ ကြတ္ကီးအတြက္ကေတာ့ အေစ့ႀကီးမ်ိဳး Big Leaf ကိုုေရြးပါ။ ေနာက္ဆံုုးပံုုကေတာ့ အမ်ားသိတဲ့ စပ်စ္သီးေျခာက္ပါပဲ။ Ligo တံဆိပ္ အေစ့လြတ္ ေရြးလိုုက္ပါတယ္။



ဒါကေတာ့ ေဘးကင္းေပါင္ဒါပါ။ ေဘးက စီနမြန္ လိုု႔ေခၚတဲ့ သစ္ဂ်ပိုုးမႈန္႔ပါ။ ေနာက္ဆံုုးကေတာ့ ခ်င္ခြက္(က်င္တြယ္ခြက္) ေခၚ မက္ရွားရင္ကပ္ပါ။ ျမန္မာ အင္ဂလိရွ္ နွစ္ဘာသာေနာ္။



ပထမဆံုုး ေထာပတ္နဲ႔ သၾကားညိဳ ကိုု မုုန္႔နွစ္ေဖ်ာ္မယ့္ အိုုး ခြက္ ဇလံုု ထဲထည့္ပါ။ သူ႔ ရပ္စပီ အရကေတာ့ ဘပ္တာေခၚ ဂီးေခၚ ေထာပတ္ကိုု ၂၂၅ ဂရမ္ေျပာထားေပမယ့္ သူငယ္ခ်င္းက သူ႔အေတြအၾကံဳအရ ေထာပတ္မ်ားရင္ ဖုုတ္တဲ့အခါ ျပဲသြားတတ္တဲ့အတြက္ တဝက္ပဲထည့္ပါတယ္။ ဝယ္လာတဲ့ အတံုုးက ၂၂၇ ဂရမ္တံုုးကိုု တဝက္ပဲ စိတ္မွန္းနဲ႔ ထည့္လိုုက္တယ္ကဲ။ ေျပာအံုုးမယ္ တီ့ ဟင္းခ်က္နည္းေတြမွာ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကည့္က်က္ထည့္လိုုက္ေတာ့ေတာ္သလိုုထည့္တိုု႔လိုုထပ္ထည့္ ပိုုေရေရာ္တိုု႔ပဲေျပာတာ သတိထားမိၾကမွာပါ။ တီက လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ဘယ္နွဇြန္း တိုု႔ ငံျပာရည္ ဘယ္ေလာက္သား တိုု႔ ေရးေလ့မရိွတာေလေနာ္။ တီ့စာဘတ္ရင္ သူလည္ခ်ည္းပဲေပါ့။ ေနာက္တခုုက ဟင္းခ်က္တယ္ဆိုုတာ လက္ဆိပ္ပါပဲေလေနာ္။ အဲ့ေတာ့ ၾကည့္က်က္သာလုုပ္ၾကေပါ့။ ေထာပတ္နဲ႔ သၾကားညိဳထဲကိုု ၾကက္ဥ နွစ္လံုုးတခါတည္း ထည့္ပါ။ ေနာက္ေတာ့ ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း ေက်ေအာင္ ေခ်ေပးပါ။ သၾကားေကာင္းရင္ေကာင္းသလိုု တခါတည္းေမႊးထြက္လာပါမယ္။ တီခ်မ္းတိုု႔က လုုပ္လိုုက္ရင္ေတြ႔တယ္မွလား ရွယ္ခ်ည္းပဲ ဘာမွမစရေသးဘူး ကြတ္ကီးက ေမႊးေနျပီ။ ဖုုတ္ျပီးရင္ ဘယ္ေလာက္ေကာင္း လိုုက္မလဲ လိုု႔ေနာ္ ေတြးေတာင္မေတြးရဲဘူး။ ဆက္လက္ျပီး ေခ်ာကလက္ေရာင္ပစ္ပစ္ေလးရလာတဲ့ အထိေမႊေပးပါ။



သၾကားနဲ႔ ေထာပတ္သင့္ရံုုေက်ျပီးရင္ေတာ့ ပံုုမွာ ျပထားတဲ့ အတိုုင္း သစ္ဂ်ပိုုးမႈန္႔ ကိုု စဥ္းငယ္ခန္႔ထည့္ပါ။ သူကေတာ့ တီးစပြန္းေခၚ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းပဲ တီကေတာ့ ဟင္းရည္ေသာက္ဇြန္းနဲ႔ တခါတည္းတြယ္လိုုက္တယ္ လာေလ့ေရာ့ပဲ။ ေနာက္ေတာ့ ေဘးက ပံုုက ပ်ားရည္ပါ။ သူငယ္ခ်င္းက လုုပ္ရင္းနဲ႔မွ သတိရလိုု႔ တီလဲအိမ္မွာ အသင့္ရွိေနတာနဲ႔ ထည့္လိုုက္ပါတယ္။ အေကာင္းစားဆိုုရင္ ထည့္သာထည့္ မေကာင္းဘူးဆိုုတာ မရွိဘူး။ ေနာက္ဆံုး ပံုုကေတာ့ ေဘးကင္း ေပါင္ဒါထည့္ေနတာပါ။ ခုုနလိုုပဲ အရည္ေသာက္ဇြန္းနဲ႔သာကစ္။



ျပီးရင္ဆက္ေခ်ေပးေနပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ ထညက္ရည္နဲ႔ ေသာက္ရသလိုုျဖစ္လာမယ္။ ဟိဟိ။ ေဘးကေတာ့ ကြတ္ကီး ဖုုတ္မယ့္ ဆရာမႀကီးေပါ့။ မမယာ လိုု႔ေခၚပါတယ္။ ဟိုုးေနာက္က ဘယ္သူလဲ.....?

အေရာင္ညီညီေလးေတြ ရလာျပီဆိုုရင္ ေနာက္တဆင့္ သြားပါမယ္။



ဂ်ံဳမႈန္ပါ။ ခ်င္ခြက္နဲ႔ ၂၀၀ ဂရမ္ထည့္ပါမယ္။ ျပီးရင္ ဆက္ေမႊပါ။ နည္းနည္းပိုု ပစ္လာေတာ့ နည္းနည္း ပိုုအားစိုုက္ေမႊပါေနာ္။ ေဘ့စစ္ ေလာဂ်စ္ေတြ မေျပာေတာ့ဘူး။ ကါန္မြန္းဆန္႔ပဲ။



ျပီးရင္ေနာက္ထပ္ထည့္မယ့္အရာကေတာ့ အုုတ္မီးလ္မႈန္႔ပါ။ ျမန္မာလိုုဆိုု မုုေယာစပါးေခၚမလားဘဲ တီေတာ့ ေသခ်ာမသိ။ သူကေတာ့ ၂၅၀ ဂရမ္ပါ ခုုနလိုုပဲ က်င္ခြက္နဲ႔ ခ်င္ထည့္ပါ။ ေဟာလာျပန္ပါျပီ မမယာပံုု ခုုနပံုုမလွလိုု႔ျပန္ရိုုက္ေပးပါဆိုုလိုု႔ျပန္ရိုုက္ရတာပါ။ ဟိုုးေနာက္က ေကာင္ေလးက ေခ်ာလိုုက္တာ...... အင္း ေျပာရင္နဲ႔ ေလးေရာက္ ဆက္ေမႊေနပါေလ။ ေျပာတာလဲ နားေထာင္ေပါ့ အေမႊေတာ့ မပ်က္ေစနဲ႔။



ျပီးရင္ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ပါမယ္ ၁၅၀ ဂရမ္ပါ တီတိုု႔ ဝယ္လာတဲ့ ဘူးက ၂၅၀ ဂရမ္ဆိုုေတာ့ တဝက္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ထည့္ပလိုုက္တယ္။ ဆက္ေမႊပါ။ ရခါနီးပါျပီ။ အိုုေက ဒီအဆင့္အထိေရာက္လာျပီဆုုိရင္ မဆိုုးဘူး တဝက္ေအာင္ျမင္လာပါျပီ။ ျမည္းခ်င္ရင္ ဝါသနာပါရင္ ဒီအခ်ိန္မွာ တေကာ္ေလာက္ျမည္းလိုုက္ပါ။ အရသာသိရတာေပါ့။ စိမ္းတိမ္းတိမ္းပါ။ မဖုုတ္မွမဖုုတ္ရေသးတာ။ ခ်ိဳ ေပါ့ ငံ ျမည္းေပါ့ေအ။



ျပီးရင္ေတာ့ အာဗင္ထဲက ဗန္းေပၚတင္ပါမယ္။ ဒီတခါလဲမင္းသားက အရည္ေသာက္ဇြန္းပါပဲ။ တေကာ္ေလာက္ေကာ္လိုုက္ ဗန္းေပၚပံုုလိုုက္ နည္းနည္း ဖိခ်လိုုက္လုုပ္ပါ။ ပံုုကိုုေသခ်ာၾကည့္။ အေရးႀကီးတဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ေျပာျပမယ္။ according to y experience ေနာ္......ပံုုတဲ့အခါ အရမ္းဖိမျပစ္ပါနဲ႔ ခဏေန အာဗင္ထဲထည့္ဖုုတ္ေတာ့ သူက အပူေၾကာင့္ ေဘးကိုု ျပဲက်ပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ ကိုုယ္က ပံုုရံုု ပံုုထားရင္ သူ႔အရပ္နဲ႔ သူ႔ဇာတ္အိုုေကပဲျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ ေတြ႔လားတီတိုု႔ ပံုုထားတာ။ ေသခ်ာၾကည့္။ လိုုက္လုုပ္။ မလြဲေစနဲ႔။ ဒါပဲ။



ဖုုတ္ရန္အသင့္ပါ။ အာဗင္ထဲထည့္ပါျပီ။



တီ့အာဗင္က ဂတ္စ္ နဲ႔ ဆိုုေတာ့ ရပ္စပီထဲကေျပာထားတဲ့ အတိုုင္း မီးအားကိုု ၄ မွာ ထားျပီးေတာ့ ၁၅ မိနစ္ ဖုုတ္လိုုက္ပါတယ္။ တန္းတန္းတန္.......ဒန္...........အပ္ခ်ေလာင္း လက္ေရွာင္ပုုတ္ေကာင္........



ဖုုတ္ျပီးေတာ့ ဗန္းအထုုတ္ပံုုပါ။ ဖိုုထဲက ထုုတ္ထုုတ္ခ်င္း အေပၚယံေၾကာ္ေတြက ေပ်ာ့ေနတတ္ပါတယ္။ ခဏေနေတာ့မွ ေအးသြားျပီး ခဲသြားတာပါ။ ေဘးက ေကာ္ျပီး ပန္းကန္ထဲအေရာက္ပံုုပါ။ ပထမ တဘန္းက နည္းနည္း တူးသြားတယ္။ ပံုုကိုု ခ်ဲ႕ ျပီးေသခ်ာၾကည့္ေသာ္ေတြ႔မည္။ နႈတ္ခမ္းသားေလးေတြ မဲေနတာေတြ႔လား။ ရႈး........

ေနာက္ေဘးက ဗူးထဲကဟာကေတာ့ ဒုုတိယ တအိုုးဖုုတ္တာပါ။ ခုုနက လုုပ္တဲ့ အနွစ္က နွစ္အိုုးထြက္ပါတယ္။ ၉ ခုုစီ ဆိုုေတာ့ ၁၈ ခုုေပါ့။ ဒုုတိယ အိုုးက်ေတာ့ တတ္သြားျပီး မီးကိုု ၁ အထိေလ်ာ့ခ်လိုုက္ျပီး ၁၀ မိနစ္ပဲ ထားပါတယ္။ ထြက္လာေတာ့ မတူးေတာ့ဘူး.......သိုု႔ေသာ္ ဘတ္.........အေပၚက သိပ္မက်က္သလိုုခံစားရပါတယ္။ အဲ့တာနဲ႔ တခါ ထပ္လွန္ျပီးသကာလ ေနာက္ထပ္ ၈ မိနစ္ေလာက္ ထပ္ဖုုတ္ေပးလိုုက္ေတာ့ ဘူးထဲက ပံုုလိုု နွစ္ဘက္ ၾကြပ္ေလး ရလာပါတယ္။ ပိုုအဆင္ေျပတယ္။ ဘာပဲေျပာေျပာတီ့ ပထမဆံုုးအေတြ႔အၾကံဳ ကြတ္ကီးေလးက ေအာင္ျမင္တယ္ပဲေျပာရမွာေပါ။ ကတ္ခြဲထားတယ္ေနာ္။ ေအာက္မွာ ေဘာနပ္စ္ေတြပါေသးတယ္ အရင္ပိုုစ့္ေဟာင္းေတြပါျပန္ဘတ္ရေအာင္ လင့္ခ္လဲ ေပးထားတယ္ေနာ္။



ဒါကေတာ့ ရပ္စပီပါ။



ဒါကေတာ့ ဖုုတ္အျပီး ဘူးနဲ႔ထည့္ထားတဲ့ မုုန္႔ေတြကိုု ကိုုင္ျပီး တပံုုထပ္ရိုုက္တဲ့ သားသားစားခ်င္တာ စားလိုု႔ရျပီ ေခ်ာင္းဆိုုးေတာ့ဘူး ရင္က်ပ္ေတာ့ဘူး ေဆးလဲေသာက္ရေတာ့ဘူး ေဆးလဲထိုုးရေတာ့ဘူးဆိုုတဲ့ ထက္လင္းရင္လူးေဆးေၾကာ္ျငာ အဲေလ မမယာ ရဲ႕ေနာက္ပံုုတပံုုပါ။ မတူဘူးလားကဲ မိုုးဒီႀကီးနဲ႔.........ခ်စ္တယ္ေနာ္ ေကာင္မ အာဘြား..............


BONUS:

ေျပာရအံုုးမယ္ အိမ္မွာ ကခုု မမယာ အျပင္ အရင္အလုုပ္က ေကာ္လိခ္ေဟာင္း အခုုဘန္ေကာက္မွာ ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ အကိုုႀကီးတေယာက္လဲေရာက္ေနပါေသးတယ္။ ေနာက္ အိမ္နားက သူငယ္ခ်င္းကလဲ မမယာလာေတာ့ လာလည္ေနတာနဲ႔ လူစံုုေနပါတယ္။
ေအာက္ကဟာေတြကေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြဆံုုတံုုးဆိုုျပီးခ်က္ခ်လိုုက္တာပါ။ မ်ားမ်ားခ်က္ေတာ့ မ်ားမ်ားစားရတာေပါ့ေအတိုု႔ရယ္။



ဒီမွာက အသည္းေၾကာ္နည္း နွစ္ျဖာပါ နည္း (၁) နဲ႔ နည္း (၂) ျဖစ္ပါတယ္ ။ နည္း (၁) ေအာက္မွာ စူပါရွယ္ အရသာရွိ နာမည္ႀကီး ေမာင့္ လက္ဘက္သုုပ္လဲပါတယ္ေနာ္။



ဒါကေတာ့ အရက္ကေလးနဲ႔ျမည္းရေအာင္ ေၾကာ္လိုုက္တဲ့ အေမ့နည္း စပယ္ရွယ္ ဝက္နံေၾကာ္ပါ



ဒါကေလးကေတာ့ မိႈေၾကာ္ခ်က္ပါ၊ အရင္ကနည္းမတင္ထားေတာ့ အျမန္ပဲတင္လိုုက္ပါမယ္။ ဆီသတ္ မႈိေရေဆးထားတာထည့္၊ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔ထည့္ (အခ်ိဳမႈန္႔ မသံုုးခ်င္သူေတြအတြက္ ခေနာ္ ၾကက္မႈန္႔ ဝက္မႈန္႔ လိုုဟာမ်ိဳးထည့္လိုု႔ ရပါတယ္ အမွန္ကေတာ့ တူတူပါပဲ) ျပီးေတာ့ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငရုုတ္သီးေလးထည့္ အေရာင္လွတာေပါ့။ အမွန္က ငရုုတ္သီးစိမ္း ရွိရင္ ပိုုေကာင္းတာပါ။ ဓါးျပားရိုုက္ထားျပီး ဆီသတ္ေတာ့ ထည့္သတ္ရင္ မိႈ ေၾကာ္ခ်က္ကိုု ငရုုတ္သီးစိမ္းနံေလးနဲ႔စားရတေပါ့။ ေရထည့္စရာမလိုုပါဘူး၊ မိႈကိုုေရေဆးေတာ့ မိႈ ကေရကိုုစုုပ္ထားျပီးသားမိုု႔ပါ။ မီးဖိုုေပၚမွာ ခဏ ထားလိုုက္ျပီး ဆီနဲ႔ေရ နည္းနည္း က်န္ေလာက္ဆိုုရင္ အရသာရွိတဲ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္ မိႈေၾကာ္ခ်က္ အစပ္တခြက္ရပါျပီ။ အစပ္ၾကိဳက္ရင္ မထည့္နဲ႔ေပါ့ေနာ္။



ဒါကေတာ့ အအီအဆိမ့္ေတြနဲ႔ လိုုက္ေအာင္ အျမန္လုုပ္လိုုက္တဲ့ စြန္တန္ပါပဲ။ ခ်က္နည္းေတြကေတာ့ ဒီမွာ (၁) နဲ႔ (၂) ပါ။ မူကြဲေလးေတြ ထည့္ေပးထားတယ္ေနာ္။

ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ။

1 comment:

  1. Dear blogger,

    Pls give my original link by credit, you cannot JUST copy and post under your name like you wrote these, otherwise you might leave me no choice and report as blog stealer.

    ReplyDelete